Anvendelse af termografisk udstyr i mælkekvalitetsrådgivningen

Anvendelse af termografisk udstyr i mælkekvalitetsrådgivningen
/TD>
Projektansvarlig

Projektet vil undersøge og afprøve mulighederne for udnyttelse af termografi teknik (varmesøgende kamaraer) i mælkekvalitetsrådgivningen. Termografiteknikken er i dag mest kendt i forbindelse med energirådgivning og tilstandsvurderinger af boliger. Teknikken rummer en række andre muligheder, som vil være interessent i forbindelse med mælkekvalitet. Det kan eksempelvis være tjek af varmetab i rør og pumpeledninger, måling af varmedannelse i foder samt undersøgelse af begyndende inflammationer i yver og lemmer baseret på en temperaturstigning i det inficerede væv. Desuden vil andre dele af rådgivningen også med fordel kunne anvende termografiteknologi for eksempel i forbindelse med vurdering af det bjærgede grovfoders kvalitet, rådgivning omkring energibesparelse mv.

Der gennemføres to arbejdspakker med udviklingsaktiviteter:

• Afprøvning og anvendelse af termografisk udstyr i den generelle mælkekvalitetsrådgivning
• Afprøvning og anvendelse af termografisk udstyr til detektering af begyndende yverinflammationer.

Resultaterne fra projektet forventes at kunne bidrage til en forbedret mælkekvalitet ved blandt andet at:

• Forbedre kimtalsrådgivning på store og komplicerede malkeanlæg
• Forbedre viden og rådgivning om sporer i mælken
• Forbedre yversundhed og celletalsrådgivning.

Det forventes, at anvendelsen af det nye udstyr vil give kvalitetsrådgivningen et løft og dermed en bedre mælkekvalitet og i sidste ende en bedre mælkeafregning til mælkeproducenter.